01.
Jak warzymy Piwo ?
Jak powstaje nasze tradycyjne, niefiltrowane i niepasteryzowane piwo? Proces warzenia naszego piwa rozpoczyna się od śrutowania ziaren słodów w ilościach i rodzajach zgodnych z recepturą.
02.
Zacieranie
Do warzelni dostarczana jest odpowiednia ilość ześrutowanych słodów (co najmniej 3 rodzaje). Słód mieszany jest z wodą w kole zacierowym. W wyniku zmieszania w/w surowców powstaje zacier, który jest stopniowo podgrzewany. W tym momencie zaczyna się proces warzenia piwa.
03.
Filtracja zacieru
W kadzi filtracyjnej jest oddzielna brzeczka od stałych pozostałości zmielonego ziarna, czyli wysłodzin.
04.
Gotowanie brzeczki
Do klarownej brzeczki o temperaturze 100° C dodawane są dwukrotnie dwa rodzaje chmielu:goryczkowy i aromatyczny. Teraz wszystkie szlachetne substancje zawarte w chmielu przechodzą do brzeczki i będą decydować o intensywności goryczki i aromacie piwa.
05.
Chłodzenie brzeczki
Brzeczkę przed procesem fermentacji należy schłodzić, więc kierowana jest przez wymiennik ciepła do jednego z trzech fermentorów. W trakcie chłodzenia temperatura brzeczki obniża się z prawie 100° C do temperatury 6-8° C. dla piwa dolnej fermentacji i 14-17° C dla piw górnej fermentacji.
06.
Fermentacja
Odpowiednio schłodzona i natleniona brzeczka kierowana jest do zbiornika fermentacyjnego, aplikowane są drożdże i rozpoczyna się proces fermentacji. Teraz specjalne szczepy drożdży piwnych zamieniają cukry zawarte w brzeczce na alkohol i dwutlenek węgla.
07.
Dojrzewanie
Młode piwo po zakończonej fermentacji schładzane jest do 1-2° C i pozostawiane jest do tzw. leżakowania. W trakcie tego procesu piwo dojrzewa. Dzięki długiemu leżakowaniu piwo wysyca się delikatnym dwutlenkiem węgla i nabiera szlachetnego smaku i aromatu. Czas leżakowania to zazwyczaj okres od 3-6 tygodni. Przy piwach z wysokim ekstraktem np. Koźlak lub Porter leżakowanie może trwać nawet 3-6 miesięcy.
08.
Wyszynk
Dojrzałe piwo trafia bezpośrednio ze zbiorników leżakowych do nalewaka lub butelek.